Раздели

6.02.2014 г.

MSM – „Минералът на красотата”


MSM за кожата и косата 
 
 
 
 

 
Метил сулфонил метан (МСМ) e сярно съединение (метаболит на диметил сулфоксид) и представлява хранителен източник на сяра.
Адекватните нива на сяра в организма способстват за сияен тен, нежна кожа и красива коса. Затова сярата често е наричана „минералът на красотата”.
Необходим е за синтеза на колаген и изключително важен при формирането на кератин и еластин. Подобрява циркулацията на кръв, осигурява на скалпа органична сяра и е изключително полезен за укрепване на косата, ноктите и кожата. 

Изследвания показват, че MSM помага при екзема, псориазис, розацея, акне, дерматит, лющеща се кожа и пърхот. Спомага и за поддържане на рН баланса.

 


За кожата

 
 
 
 

Според изследване, публикувано в списанието на Американската академия по дерматология и венерология, сярата има кератолитично действие, което означава, че разгражда външния слой на кожата (кератин). С други думи, когато сярата се прилага локално, спомага да се отстранят мъртвите клетки, които запушват порите. За тази цел МСМ обикновено се използва в комбинация с други съставки като салицилова киселина и бензоил пероксид, които също са кератолитични агенти.

Локално приложение върху кожата   


Ако използвате серни продукти за първи път трябва да си направите кожен тест, за да избегнете евентуална алергична реакция! 
Разтворете 1 с. л. МСМ в чаша вода и добавете 1 ч. л. витамин С на прах – това ще помогне за по-доброто усвояване. Можете да използвате и течен МСМ, обогатен с витамин С.
За по-бързо разтваряне използвайте няколко лъжици топла вода, след което добавете хладка вода или лед.

МСМ може да се прилага локално върху кожата като се смеси с натурални лосиони или гел от алое вера. Препоръчва се:  
- за заличаване на белези, петна, зачервявания
- за успокояване на слънчеви изгаряния
- при псориазис и екзема
- за поддържане на кожата млада и здрава



Екфолиант
 
 
 

 


Смесете 3 с.л. гел алое вера с 1 ч. л. МСМ и 1 ч. л. ниацин.
Разсталете равномерно върху лицето и оставете да изсъхне. Ексфолирайте докато изплаквате. 
 
 


Освежаваща вода за лице



 
 
 
 
 

За косата
 
 
 
 


Обогатено масло за скалп - 1

2 ч. л. МСМ на прах
зехтин
2 ч. л. ямайско черно рициново масло
1-2 с. л. масло от авокадо
2 ч. л. кокосово масло
няколко капки вит. Е
5 капки ЕМ от розмарин
5 капки ЕМ от мента
бутилка с накрайник
фуния 

Изсипете МСМ в бутилката и я напълнете до средата със зехтин. Добавете маслото от авокадо, ямайското черно рициново масло, етеричните масла и разтопеното кокосово масло, накрая сложете вит. Е. Затворете бутилката и разклатете енергично. 

Навлажнете косата и нанесете от маслото в скалпа. Масажирайте нежно 10 минути, след което измийте косата си два пъти с шампоан. Стилизирайте както обикновено.Можете да използвате обогатеното олио два пъти седмично.


Обогатено масло за скалп – 2


Сложете една чаена лъжичка MSM на прах, 8 с. л. кокосово масло и 6 супени лъжици студено пресован зехтин в празна бутилка и разклатете добре. Осгавете маслената смес да престои 48 часа. Преди употреба разклащайте добре. Насася се с лек масаж върху скалпа.
 
 
 

Балсам с МСМ 

1 с. л. MSM на прах
2 с. л. вода
1/2 чаша балсам на водна основа  

Стоплете водата, прибавете МСМ и разбърквайте до пълно разтваряне. Добавете балсама и разбъркайте добре. Оставете настрана, докато сместа се охлади. 

Измийте косата си с шампоан, както обикновено, подсушете с кърпа и нанесете от балсама. Оставете върху косата в продължение на 3-5 минути. Изплакнете с топла, след което с хладка вода.
 

Овлажняващ спрей за суха коса  

Може да се използва сутрин, както и вечер преди лягане.  

½ ч. дестилирана или филтрирана вода - тъй като е без примеси, които обикновено се съдържат в чешмяната вода и е "мека".
1 с. л. мед - помага за възстановяване на косъма, предотвратява косопад и придава блясък.
сокът от един лимон - предотвратява пърхот и стимулира растежа на косата.
2 с.л. МСМ на прах - не увеличавайте дозата, защото втвърдява косата. Укрепва косата.
2 с. л. гел от алое вера - насърчава растежа и предотвратява косопад. Помага при суха коса и сърбящ скалп.
1 ч. л. астителен глицерин - има силно овлажняващи свойства. Задържа влагата в косъма и предотвратява заплитане на косата.

2 с. л. зехтин - предпазва от пърхот, овлажнява скалпа, предотвратява цъфтеж, дава блясък.
1 с. л. рициново масло - има антибактериални и антифунгицидни свойства, защитава скалпа от инфекции и предпазва от косопад. "Заключва" влагата в косъма.
2 с.л. кокосово масло - отличен хидратант, богато е на лауринова киселина, която действа като антимикробен агент, защитава скалпа и предотвратява косопад. Задържа влагата и предпазва косата от изсушаване и чупливост.

10-20 капки ЕМ от мента - овлажнява и балансира рН на скалпа.
10-20 капки ЕМ от розмарин - стимулира растежа на косата и намалява косопада. Помага при мазни коса и скалп.
10-20 капки ЕМ от чаено дърво - естествен антисептик, действа антибактериално и противовъзпалително. Почиства скалпа и регулира себумната секреция.
5 капки масло от Ему - насърчава растежа и регенерира кожата.
10 капки масло от жожоба - съдържа витамин Е, уплътнява косъма, предпазва косата от механично увреждане и "заключва" влагата.
10-20 капки витамин Е - подобрява кръвообращението в скалпа и стимулира растежа на косата. Прави косата лъскава и здрава.


Маска с МСМ за плътен косъм и блестяща коса   
2 с.л. МСМ на прах
съдържанието на 1 капсула биотин
2 с. л. меласа 
4 с. л. кедрово масло (може да се замени със студено пресован зехтин)
силен чай от коча трева (мачо биле, бабица)   

Смесете съставките с блендер до хомогенизиране и до пълното разтваряне на МСМ. Нанесете първо по скалпа и след това надолу по дължините. Покрийте с шапка за баня и оставете маската да действа един час. 

За да измиете по-лесно тази маска от косата си смесете доза шампоан, 1 ч. л. сода за хляб и доза балсам с малко вода, след което нанесете върху косата и скалпа. Изплакнете много добре. Ако има нужда измийте повторно косата с шампоан, след което стилизирайте, както обикновено.  

Хидратиращ финиш с МСМ   
 
240 мл дестилирана вода
180 мл гел алое вера
  60 мл растителен глицерин
2 пълни с връх с.л. МСМ на прах
10 капки ЕМ от мента
10 капки ЕМ от лимонена трева
10 капки ЕМ от розмарин
240 мл бутилка с пулверизатор  
 
Смесете МСМ с водата до пълното му разтваряне и чак тогава добавете гела от алое вера. Разклатете добре, за да се смесят и добавете глицерина. Отново разклатете, добавете етеричните масла и разбъркайте сместа. Изсипете в бутилката и пръскайте върху косата и скалпа. Може да се използва всекидневно.


Маска с МСМ в две стъпки  

Тази маска е по-различна като начин на приложение.
Специфичното е, че първо се започва с изплакване на косата с един от посочените по-долу разтвори, необходими за възстановяване на здравословното рН на косата, след което се пристъпва към нанасяне на маската.  

Разтвор 1: 

1 част ябълков оцет
1 част въглероден прекис
10 части вода (за предпочитане изворна или филтрирана)

Разтвор 2: 

500 мл охладен чай от лайка или коприва

Облейте косата, сложете шапка за баня и оставете върху косата за 15 минути. След като сте облели косата с с един от посочените по-горе разтвори, нанесете маската:  

120 мл разтопено кокосово масло
1 с.л. рициново масло (обикновено или ямайско черно рициново масло)
3 с.л. ленено масло
30 мл гел или сок алое вера
10 капки ЕМ от розмарин
10 капки ЕМ от чаено дърво
1 ч. л. МСМ на прах 

Сложете разтопеното кокосово масло в подходящ съд и добавете останалите съставки. Разклатете енергично, докато се смесят.
Стойте 2 часа, след което отмийте с мек шампоан, смесен с малко балсам.
 

Маска с МСМ, масла и пантенол  

30 мл сок/гел от алое вера
1 с.л. масло от конопени семена
2 с.л. кокосово масло
1 с.л. масло от карите
1 с.л. масло от манго
1 с.л. масло от жожоба
билкова инфузия от шипки и зелен чай
*1 ч. л. синьо-зелени водорасли
**пантенол гел/крем/балсам или ампула
1 ч. л. МСМ
биотин 

Нанася се на влажна коса преди шампоана и се оставя да действа 30 минути.
Маската намалява късането на косата, повлиява косопада, подсилва и уплътнява косъма, запазва влагата и ускорява растежа. 

  * Синьозелените водорасли съдържат от 50 до 71% протеин, заедно с всички основни аминокиселини. ** Пантенолът хидратира и възобновява растежа на клетките, чудесен е за скалпа. Използвала съм Kiehls Panthenol Protein Hair Conditioner, ампули Пантесалмина, ампули Jean d'Arcel (за кожа), както и В-комплекс ампули. 


Можете да приемате МСМ и вътрешно като хранителна добавка. Препоръчителната начална доза е по 0,5 г (четвърт от изравнена чаена лъжичка) два пъти на ден. Може да се приема с прясно изцеден плодов сок за туширане на горчивината му. Постепенно може да увеличите приема до 1 г два пъти на ден. 

При кожни проблеми е препоръчително да се комбинира с витамин С, който усилва ефекта му.  

Пийте повече вода, докато приемате тази добавка.  

Избирайте много внимателно какъв продукт купувате – трябва да е със степен на чистота над 99,99 % и да е извлечен от растителни източници! Имайте предвид, че доста производители извличат МСМ от нефтопродукти! 

Преди употреба се посъветвайте с лекар!
 

 
 
 
 
 
Източници:
Prescription for Nutritional Healing
Nutrition & Metabolism
Сookbook "Everyday Raw Detox" 
 
 

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Козметика и ароматерапия