Раздели

23.12.2013 г.

Нахранете косата си през есента - Есенциални мастни киселини

 

Есенциални мастни киселини (ЕМК)
 
 
 
Те са жизненоважни и поддържат здравето на скалпа, космените фоликули и косата. Около 3% от косъма е изграден от тези мастни киселини. Приемът на ЕМК влияе върху блясъка и еластичността на косата. 

Омега 3 са група от девет полиненаситени мастни киселини. Най-важни са три от тях:  

- Алфа-линоленова киселина (ALA);
- Ейкозапентаенова киселина (EPA);
- Докозахексанова киселина (DHA) 

Омега-3 са нужни както за скалпа, така и за растежа, хидратацията и здравината на косата. DHA и EPA са от голямо значение за подхранването на космените фоликули.

 


 
Омега-3 и Омега-6 подобряват структурата на косъма, а недостигът им може да доведе сух скалп, пърхот и в резултат на това до суха, слаба, чуплива, вяла и без блясък коса, както и до косопад. 
На ниво коса, Омега 6 контролира хидратацията на косата, докато Омега-3 поддържа нейната еластичност.

 
Омега-3:


· увеличават еластичността на косата;
· подхранват космените фоликули;
· подпомагат растежа на нова коса;
· увеличават здравината и дебелината на косъма;
· предотвратяват/спират косопада;
· подобряват състоянието на скалпа (особено при люспест/сух скалп);
· подобряват кръвообращението на скалпа 

 


 
 

Омега-6:

· контролират загубата на влага от косата;
· симулират растежа;
· пддържат скалпа в добро здраве   

Тъй като организмът не може да ги синтезира, диетолозите съветват, да се приемат богати на ЕМК храни като риба (сьомга, сардини, херинга, скумрия, треска, риба тон, камбала, аншоа, пъстърваEPA и DHA), ядки (бадеми, бразилски орехи), семена (ленено семе, сусам, тиквени семки), зехтин, плодове и зеленчуци (авокадо, ягоди, зеле, броколи, ряпа, спанак) и/или да се приемат добавки.

Най-често под формата на хранителни добавки се среща комбинацията от ейкозапентаенова (EPA) и докозахексанова киселина (DHA), поради високата им биологична стойност.

Рибата и рибните масла са най-добрият източник на Омега-3, а ядките, семената и повечето растителни масла на Омега-6
Ако не обичате риба можете да приемате ЕМК чрез добавки.
Омега-3: рибено масло от кожа на риба, масло от сьомга.
Омега-6: масло от вечерна иглика, синьозелените водорасли спирулина.

 

 

 

Мастните киселини осигуряват хранителни вещества като всяка една има различни свойства – проникват в косъма, намаляват и предотвратяват т.н. фризи ефект на косата, хидратират, повишават мекотата на косата и т.н. Добрата хидратация на скалпа оказва влияние на здравето на косата и може да бъде постигната с използването на масла, които са богати на мастни киселини.

 

 

 
Избор на масло за косата


Много важен критерий при избора на масло е профилът на неговите мастни киселини. Маслата, които попиват бързо съдържат по-голямо количество полиненаситени мастни киселиниалфа-линоленова киселина (Oмега 3) и линолова и гама-линоленова киселина (Омега 6). Такива са маслата от шипка, коноп, порèч. 

Алфа-линоленова киселина - подпомага кожната регенерация, овлажнява, успокоява и помага при сърбеж и възпаления.
Източници: масла от шипка, ракитник, коноп, малина, бъз, иглика, както и лененото масло.
Линолова киселина - хидратира епидермиса. Масла с високо съдържание на линолова киселина са: от конопени семeна, вечерна иглика, пшеничен зародиш, шипка, порèч, масло от семки на нар.

Гама-линоленова киселина – влияе на еластичността на косъма. Съдържа се в маслото от вечерна иглика (72%), маслото от черен касис, маслото от порèч. 

Други източници: масло от алое, масло от сладък бадем, арганово, шафраново, масло от семена на памук, масло от каритè, масло от пъпеш, орехово, от гроздови семки, от дива роза, соево масло, зехтин, слънчогледово олио.  

Добавки с високо съдържание на ЕМК са асай, тученица, ленено масло, микроводорасли и кафяви морски водорасли.

Асай съдържа Омега 3, 6 и 9. Лененото масло е изключително богато на ALA, но му липсват EPA и DHA. Микроводораслите се препоръчват за подхранване и подобряване общия вид на косата. Съдържат хлорофили, каротиноиди, витамини и др. биологично активни вещества, които са важни за космените фоликули. Правят косата бляскава и еластична, действат против косопад.
Тученицата съдържа повече Омега 3, отколкото всеки друг листен зеленчук. Кафявите водорасли (келп) съдържат EPA и DHA. Подходящи са за вегетарианци и вегани, но противопоказни при хора с хипотиреоидизъм! 

Към приема на Oмега-3 и Oмега-6 е препоръчително да включите витамин Е (токофероли и токотриеноли) и каротин. Те предпазват мастните киселини от оксидация в следствие на свободните радикали.
Изследвания, проучвали връзката между есенциалните мастни киселини и витамин Е, са показали, че е налице значителна корелация между витамин Е и Oмега-3. Резултатите сочат, че недостатъчният прием на витамин Е може да доведе до намалена абсорбция на Омега-3.

 



Източници:
Harvard School of Public Health Nutrition Source
Journal of Nutrition
Encyclopedia of Natural Health, Cosmetics Database
Dermatology Online Journal, UC Davis
University of Maryland Medical Center: Omega-6 Fatty Acids
Goldberg, LJ at all. Nutrition and hair. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug; 28(4):412-9
Images: Google

 
 
 

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Козметика и ароматерапия