Раздели

16.03.2013 г.

Хидратиране и запечатване на влагата в косата


 
Себумът е вещество, което се произвежда и отделя от мастните жлези на кожата. Той я поддържа влажна и хидратирана и я предпазва от бактериални инфекции.

 

рН

Скалпът има рН баланс между 4,5 и 5,5 (леко кисела среда). Тази естествена киселинност предпазва от гъбички и бактерии в косата и скалпа, и поддържа кутикулата затворена и здрава.
 
 

Когато кутикулата на косъма е отворена, това позволява на полезните вещества да навлязат в косъма. За да останат вътре, обаче, е нужно да се затвори.

Запечатването е заключване на влагата в косата. Запечатването на косата е важна стъпка, тъй като косъмът е с пореста структура и влагата го напуска много бързо.

Косата ни процъфтява в леко кисела среда. Ябълковият оцет и гелът от алое вера са кисели и ефективни за затварянето на кутикулата. Най-доброто рН за нашата коса е 4.5-5.6.

Много хора предпочитат да запечатват с гел алое вера, защото миризмата на оцет е твърде силна.

Ако изплакнете косата си след като сте използвали кисела запечатка, водата ще дезактивира киселината.

 

Маслата

Маслата запечатват влагата в косата и когато се слагат на мокра/влажна коса, изграждат бариера върху кутикулата.

Молекулите на маслата са по-големи от молекулите на водата, затова влагата остава вътре в косъма. Те не я затварят, но я покриват и по този начин запазват водата вътре и ѝ пречат да се изпарява.

Направете си експеримент като напълните 2 чаши с вода. Едната покрийте със слой олио, а другата оставете непокрита. Нека престоят около седмица. Резултатът ще е – водата в чашата без масло ще се е изпарила наполовина, за разлика от другата, покрита със слой масло.

Ако нямате подходящ финиш продукт можете да използвате леки масла за запечатка след балсама/маската. Нанасяйте малко количество и разнасяйте по дължините, като се фокусирате върху краищата.

Маслата могат да ви се сторят тежки за лятото, но са перфектни за зимата.

Използвайте малки количества леки масла за косата си. Маслата от манго, гроздови семки, кокосово, арганово и жожоба биха били чудесен избор. Маслото от гроздови семки не утежнява косата и не оставя мазно усещане. Маслото от жожоба е най-близко до натуралните масла в нашата коса.

Зехтинът, маслото от авокадо и рициновото масло са с високо съдържание на мазнини. Те подхранват косата отвътре навън. Тези масла не трябва да се прилагат на мокра коса, защото водата ще попречи на абсорбирането им. Също така не са особено подходящи за запечатка, защото се считат за тежки масла и е хубаво да се отмиват от косата.
 

 

Температура

Подобно на порите в кожата, кутикулата се отваря от топлина и се затваря от студа. Затова ще е добре, ако последното изплакване на косата ви е със студена вода.
През по-студените месеци избягвайте да използвате глицеринови продукти за запечатване на косата, тъй като глицеринът отнема влагата от косата.
 

Балсами

Използвайте балсами с отмиване, които са на водна основа. Избягвайте продукти, които съдържат минерално масло и особено, ако то е изброено сред първите пет съставки на етикета.

 
Силикони

Силиконите са водоразтворими вещества, които присъстват в повечето продукти за коса.
Те действат по подобен начин като маслата, образувайки тънък слой върху кутикулата.

Причината силиконите да станат "лоша дума" е, че се натрупват по косъма и с течение на времето това възпрепятства влагата да влезе в косъма. Решението е да използвате веднъж на 10 дни дълбокопочистващ шампоан.

 

Как да запечатате влагата в косата си

Какво представлява запечатката?
Това е подходяща формула, която овлажнява краищата и блокира загубата на влага в останалата част на косата.

Нанасяйте запечатващи препарати от средата на дължините до краищата - там влагата най-бързо напуска косата.

Избягвайте запечатки, които съдържат алкохол, минерално масло, ланолин и вазелин. Алкохолът изсушава косата, а минералното масло, ланолинът и вазелинът не правят нищо добро за косата, за разлика от натуралните масла, например.

Някои предпочитат да запечатват с натурални масла – жожоба, кокосово, масло от карите, олио от макадамия. Други предпочитат да използват козметични масла за коса, спрей, балсами или кремове.

Натуралните масла действат като защитна бариера на косата, което ѝ позволява да остане хидратирана дълго.

Гел алое вера също е много хубаво средство за запечатка. То помага за балансиране нивото на рН на косата.

Краищата са най-старата част от косата и в много случаи най-крехката, така че е важно да им се обърне специално внимание. Дехидратираните краищата ще доведат до цъфтене и накъсване, така че полагайте допълнителни грижи за тях!

Ако имате тънка коса, запечатвайте с масла само краищата, без дължините!

 
Избор на запечатка

Златно правило е, когато купувате такъв продукт да се уверите, че в списъка на съставките първата е вода. Втората и третата съставки не трябва да бъдат минерално масло или тежки масла. Обикновено съставките са изброени от по-висок към по-нисък процент, така че водата трябва да бъде с най-висок процент.




 

2 коментара :

Козметика и ароматерапия