Раздели

28.04.2014 г.

Какаото - полезно лакомство за кожата и косата

 
 
 
 


Какаото е богато на протеин, рибофлавин (стимулира растежа), витамин А (влияе на плътността и здравината) и тиамин (дава блясък, подсилва косъма и влияе на растежа), които са много полезни за кожата и косата.

Съдържа и много минерали, включително магнезий (укрепва косъма и влияе на растежа), калций, калий (стимулира растежа), цинк, фосфор (предотвратява косопад), както и кофеин и теобромин.

Кофеинът и теоброминът имат сходни свойства и са брилянтни в грижата за кожата. Тези съединения са способни да разграждат мазнините, да дренират мастните клетки и да стягат кожата.

Според проучване, публикувано в Journal of Nutrition, флавоноидите в какаото и шоколада поглъщат UV лъчите, увеличават притока на кръв към кожата, подобряват хидратацията и тена на кожата.

 

 


Маска с какао и кисело мляко/сметана

Какаото е богато на антиоксиданти, а киселото мляко съдържа млечна киселина и спомага за почистване на порите.

Необходими продукти:
2-3 с. л. тъмно какао на прах
2-3 с. л. кисело мляко /ако имате чувствителна кожа използвайте сметана, вместо кисело мляко/

Смесете и разбъркайте добре. В зависимост от вида на киселото мляко/сметана добавете повече или по-малко. Консистенцията трябва да е като на сладко тесто.
Нанесете с върховете на пръстите върху добре почистена и подсушена кожа. Оставете 10-15 минути върху лицето и отмийте нежно с хладка вода.
При суха кожа:
Добавете 1 ч. л. мед или 1 с. л. пюре от авокадо - и двете съставки помагат за заключване на влагата и поддържат кожата хидратирана.

При много суха или увредена от слънцето кожа:

Добавете и 1 ч. л. зехтин или бадемово масло. 


 
 
 


Маска с кафе и какао

Намалява подпухналостта на лицето и в зоната около очите, съживява кожата и освежава тена.

Необходими продукти:
1 с. л. ситно смляно кафе
1 с. л. неподсладено тъмно какао /над 70%/
3-4 с. л. кисело мляко, сметана, бадемово или кокосово мляко /неовкусени!/
½ с. л. мед - ако сте със суха кожа
малко лимонов сок - ако сте с мазна кожа 

Смесете кафето, какаото и млечния продукт и бъркайте сместа, докато консистенцията стане с вид на гладка паста. Добавете затопления мед или лимоновия сок.
Нанесете пастата на добре почистени лице и шия и оставете маската да изсъхне. Намокрете кърпа, притиснете я към лицето и шията, след което изплакнете с хладка вода.
Можете да съхранявате остатъка от пастата няколко дни в хладилник.

Какаов скраб 


За нормална кожа: 

1 л. зехтин
кафява захар
1.5 с.л. тъмно какао
Нанесете пастата върху добре почистено лице и масажирайте нежно с кръгови движения. Оставете 5 минути върху лицето и отмийте с топла вода.

За мазна и комбинирана кожа:

Направете паста от кокос на прах и вода. Добавете 2 с. л. морска сол, която ексфолира и действа като детоксикатор чрез абсорбиране на вредните токсини от кожата. Накрая добавете 1 ч. л. мляко /прясно, кокосово, бадемово/ и ½ ч. л. тъмно какао.
Нанесете равномерно по лицето с нежни кръгови движения. Оставете 10 минути върху кожата и изплакнете обилно с топла вода.

За суха кожа: 

Смесете вода и какао на прах, добавете ½ ч. л. кафява захар – тя ще премахне мъртвите клетки без да дразни и изсушава кожата. Добавете ½ ч. л. кокосово масло и разбъркайте добре сместа. Приложете на цялото лице като нежно ексфолирайте с върха на пръстите и кръгови движения. Изплаква се след 10 минути с вода.

 
 
 



Маска за обем, подходяща за тънка коса

1 ч. л. желатин
100 мл мляко /по ваш избор - краве, козе, кокосово и т.н./
5 ч. л. какао на прах
1 жълтък

Накиснете желатина в топлото мляко и изчакайте да набъбне. Добавете другите съставки и нанесете върху суха коса. Увийте косата с найлон/шапка за баня и топла хавлиена кърпа. Измийте след 1 час.

Резултатът ще е жизнена, лъскава и обемна коса.



 
Източници:
Journal of Nutrition. "Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women." (June 2006).
 

 










 

 
 

 


 
 

 

Print this post

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Козметика и ароматерапия