Раздели

2.02.2013 г.

Хиперпигментация и пигментни петна


 
 

 

 

Хиперпигментацията е състояние на кожата, което се характеризира с повишено локално производство на пигмента меланин. Синтезът на меланин в организма се катализира от ензима тирозиназа. 

Състоянието е често срещано и за щастие съществуват много билки и природни средства, които могат да помогнат за изсветляването на петната.

 


Сминдухът е билка, която съдържа диосгенин (diosgenin), който редуцира образуването на меланин.  
 
 

Гинко е друго билково средство подходящо за лечение на хиперпигментация. Действа удивително като инхибира ензима тирозиназа - основно отговорен за тъмните петна по кожата.  
 
Екстракт от сушени листа на черница – съдържа Mulberroside F - съединение, което инхибира биосинтеза на меланин.

Алое вера (Aloe Vera Linn) е растение, използвано в продължение на много години за лечение на кожата. Локалното приложение на гел алое вера инхибира ензима tyrosinases и предотвратява потъмняването на кожата. Съдържа aloesin, който заедно с арбутин, чрез комбинирани механизми, потискат производството на меланин.
Алое вера се използва в различни козметични продукти, включително в слънцезащитни лосиони.

Арбутин: Съдържа се в червената боровинка, синята боровинка и в мечото грозде. Изследванията са доказали, че изсветляващото му действие е свързано с потискане на ензима тирозиназа, катализиращ превръщането на тирозина в меланин. Научни тестове са доказали, че допринася за защита на кожата от свободните радикали и за намаляване на пигментните петна, изравнява тена и понижава степента на почерняване вследствие излагане на ултравиолетови лъчи.  

Коджик киселина (Kojic Acid)  - Открита е през 1989 г. и е широко използвана съставка за лечение на проблеми, свързани с пигментацията и старческите петна. Извлича се от гъби и е ефикасно средство за изсветлявне на кожата, тъй като инхибира производството на меланин.  

Сандалово дърво (Santalum Album) – отглежда се  основно в южните части на Индия и е известно лечебно средство в индуската култура от много години. Това растение може да се използва за лечение на редица кожни заболявания, включително хиперпигментация.
Използвайте етерично масло като форма на лечение и го нанасяйте директно върху засегнатата област.  




Екстракт от женското биле или сладък корен/сладник (Glycyrrhiza glabra, Licorice) – използва се в козметичните средства за избелване на кожата. Съдържа Glabridin – флавоноид, който потиска производството на тирозиназа, играещ важна роля в производството на меланин.
Консултирайте се с лекар преди прилагането на каквато и да форма на женско биле, тъй като растението може да доведе до високо кръвно налягане и ниски нива на калий.  

Полифеноли - полифенолите като проантоцианидините (процианидини) имат антиоксидантни свойства. Много видове растителни екстракти с полифеноли имат инхибиращ ефект върху меланогенезата.
Екстрактът от кора на нар съдържа 90% елагова киселина и има сведения, че потиска тирозиназа.
 
 
 

Екстракт от мечо грозде  - д
ейства на клетъчно ниво и подпомага избледняване на пигментните петна.

Азиатски лапад (Rumex Occidentalis) - Индианците в Северна Америка изпичали корените и листата на билката, стривали ги и лекували рани. В наши дни екстрактът се използва в козметичната индустрия като нежно, но ефикасно средство за изсветляване на кожата.  

Про-витамин В5 (пантенол) – известен е като „разкрасяващия” витамин, стимулира изцелението на кожата, успокоява раздразнена кожа и осигурява дълбоко овлажняване.
Рандомизирано двойно-сляпо проучване в Индия е доказало, че употребата на В-витамините ниацинамид и пантенол е показало значително намаляване на признаците на стареене на кожата, включително епидермална хиперпигментация и зачервяване.
Според Американската академия по дерматология и венерология основните витамини от група В, присъстващи в козметични продукти, са B3 (ниацин) и провитамин В5 (пантотенова киселина).
Дерматологът Лесли Бауман, MD, препоръчва локално ниацинамид (форма на B3) като важна съставка за всеки тип кожа, тъй като предотвратява пигментацията и намалява тъмните петна.  

Витамин С - предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи, има анти-ейдж ефект чрез подобряване на еластичността на кожата, спомага за избягване на старческите петна и има противовъзпалителен и успокояващ ефект върху кожата.  
 

Зелен чай - една от най-ефективните билки при хиперпигментация. Използването на зелен чай върху кожата не само ще помогне за лечение на хиперпигментация, но също така ще я предпази от преждевременно стареене.

Куркума -  счита се за много ефикасен билков лек на хиперпигментация. Също така помага за защитата на кожата от вредите, които могат да бъдат причинени от ултравиолетовите лъчи на слънцето.
 

Силно препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да използвате тези билкови лечения.









 

http://www.otslabvaneslida.com/images/Morus-alba.jpg
http://img2.grad.bg/300x300/mecho-grozde.jpg

 

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Козметика и ароматерапия