Раздели

30.01.2013 г.

Как да използваме етеричните масла






Има няколко начина за използване на етеричните масла: чрез локално приложение, чрез вдишване и в ароматизатор/овлажнител/дифузер.
Някои масла могат да се приемат вътрешно, но това е опасно, тъй като, освен че са много силно концентрирани, трябва да са задължително от т.нар. "терапевтичен клас".
Този клас масла са много по-различни от чистите масла, че дори и от сертифицираните органични етерични масла. За целта, даденото етерично масло трябва да е сертифицирано като GRAS (по принцип се считат за безопасни) от FDA (агенция по храните и лекарствата). Ако маслото е в този списък, то е безопасно да се използва вътрешно в определената доза. ISO сертификатът има най-надеждните показатели (относно химическите елементи), затова дали масло е терапевтично, или не.

Когато се приемат вътрешно, обикновено се добавя капка масло в чаша вода или в лъжичка мед (напр. лимоново масло или ментово масло - за разстроен стомах и при гадене). Другият начин е чрез поставяне на капка масло върху или под езика (ментово масло, наприме) и е подходящ за хора, които не ги притесняват и дразнят силните миризми.

Има вариант етерични масла да се поставят в ястия и напитки, че дори да се използват вагинално и ректално (обяснението е, че се абсорбират от вените на ректума без да минават през черния дроб).

Дали етеричните масла ще се използват вътрешно, локално или чрез вдишване, лечебните им свойства ще повлияят на тялото, така или иначе. Има спор за това, кой от начините е най-ефективен. Според някои специалисти, при използването им вътрешно храносмилателните сокове в стомаха могат да повлияят на ефективността на маслото, заради което препоръчват другите начини (които са и по-безопасни).

Аз не бих препоръчала на никого да приема вътрешно етерични масла преди да се е консултирал със специалист!

Масло от пачули
Доколкото знам е само за външна употреба!

Има много начини да се използва: в прахове (арарут, царевично брашно или сода бикарбонат - например при силна миризма на краката), в масажни масла, да се добавя във ваната, да се вдишва, да се правят разстривки с капка масло, да се правят компреси и налагания (накапват се няколко капки върху памук и се налага), в дифузер.

Етеричните масла проникват в кожата и се разпространява по цялото тяло в рамките на няколко минути, затова при различни болежки капки от пачулито могат да се прилагат по стъпалата или върху стомаха. Ако се прилага върху стомаха може да се сложи и затоплящ компрес.

При неприятна миризма на подмишниците или краката:
5 к. пачули, 5 к. масло от градински чай и 50 гр арарут на прах.

При екзема или кожни алергични реакции:
Смесват се 10 к. масло от пачули с 50 мл бадемово масло и се втрива в засегнатите зони няколко пъти на ден.

При депресия:
5 к. масло от пачули и 4 к. масло от иланг-иланг  се добавят във овлажнител за въздуха.

Пачули е едно от най-подходящите масла при повръщане. Съединения в маслото намаляват стомашно-чревните мускулни контракции, свързани с повръщането.
Разрежда се с базово масло и чрез масаж се прилагат 1-3 капки зад ухото или над пъпа. Може да се сложи топъл компрес след прилагането на маслото.
Може и да се вдишва при нужда.

При стрес и психическо изтощение:
Във ваната се слагат 5 к. пачули, 5 к. лавандула и 3 к. лимоново масло, смесени с една чаена лъжичка масло от гроздови семена.

Успокояващ чай:
1 капка ментово масло (терапевтичен клас) в чаша топла вода.
Или се прилагат 2-3 капки от маслото локално на корема.

При киселини в стомаха:
2-3 капки лимоново масло (терапевтичен клас) се добяват в малко вода и се отпива на бавни глътки. Етеричното масло спира отделянето на храносмилателни киселини.
Не се използва за гадене при бременнност!!!

При треска:
1 к. ментово етерично масло се разрежда с растително масло и се прилага по стъпалата на краката. Подходящо е и при деца.

Гингивит и възпаление:
Ментовото масло помага за облекчаване на болката и намаляване на възпалението.
Прави се лека гаргара с 1-2 капки мента в 100 мл вода.

За детоксикация:
Няколко капки лимоново етерично масло се добавят в голяма бутилка вода. Маслото е детоксикиращо и традиционно се използва при претоварване на черния дроб и муден панкреас. Също така неутрализира киселинността в стомаха и ускорява храносмилането.

При болезнена менструация:
Преди и по време на цикъл се смесват 10 к. базово масло с 4 к. етерично масло от босилек и се разтрива около глезените, долната част на гърба и по корема.

При първи признаци на запушен нос:
Вдишва се масло направо от бутилката, а също така се добавят подходящи масла в дифузер.

Инхалации при настинка:
Добавя се 1 к. масло (евкалипт, мента, канела, мащерка, чаено дърво, пачули или лавандула и т.н.) и се вдишват парите.

При болки в гърлото:
Добавят се няколко капки, от някое от гореизброените масла, в питейната вода и се прави гаргара в продължение на няколко минути.

При влажна кашлица:
1-2 к. масло от кипарис под възглавницата.

При гадене и/или повръщане от морска болест/при пътуване:
2 к. от ментово масло, 2 к. джинджифилово масло се разреждат с 5 к. растително масло, след което 6-10 капки от сместа се поставят на гърдите и стомаха най-малко 1 час преди пътуването.









Image: goodfon.com

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Козметика и ароматерапия