Раздели

16.01.2013 г.

Рициново масло за блестяща и здрава коса







Рициновото масло подпомага растежа на косата, подхранва и хидратира сухата коса, успешно се справя с пърхота и косопада.
Веднъж седмично правете маска от една част масло и две части водка, втрийте я в корените и след 20 минути измийте с шампоан.

За коси изгубили блясъка си е подходящо да се направи смес от 1 литър топла вода, 100 мл ябълков сок, 100 мл ябълков оцет и 10 г рициново масло. Измитата с шампоан и влажна коса се изплаква с тази смес, оставя се да постои 10-15 минути и се изплаква с чиста вода.

Косите ви ще бъдат благодарни, ако прибавите към шампоана или маската за коса 1-2 капки рициново масло. Ще станат подредени, ревитализирани, плътни и бляскави.

Срещу пърхот, при косопад и за ускоряване растежа на косата се препоръчва да се нанася като маслена маска 40-60 минути преди миене, самостоятелно или в съчетание с други масла и/или яйце.

С рициново масло могат да се „напоят” и сухите и/или цъфтящи краища на косата - 1-2 капки се втриват във връхчетата на измита коса. Не се изплаква.
Имайте предвид, че рициновото масло може леко да потъмни цвета на косата!

То прави чудеса и за растежа на косата. Ефектът се постига като масажирате скалпа с натурално рициново масло всяка седмица по веднъж. Оставете да постои и да подхрани косата, след което измийте и стилизирайте както обикновено. След около месец ще забележите истинско подобрение.

Рициновото масло сгъстява миглите, ускорява растежа им и ги прави по-красиви. Нанасяйте 2-3 пъти седмично и съвсем скоро ще забележите ефекта.

Омега-9 мастни киселини, които се съдържат в рициново масло, действат като овлажнител и спомагат за предотвратяване на сух скалп. Използването на рициново масло е най-простият начин да се постигне „прераждане” на косата.

Ефикасно е и при изтъняване на косата - за сгъстяване и уплътняване.
  
Ако страдате от пърхот или сърбящ скалп рициновото масло ще облекчи дискомфорта. За лечение на скалпа: към маслото добавете масло от жожоба и няколко капки етерично масло от розмарин.

Рициновото масло ще се справи и с косопада. Можете да го смесвате с масло от мащерка, масло от кедрово дърво, лавандулово, розмариново, масло от жожоба и масло от гроздови семена. Тези базови и етерични масла стимулират космените фоликули, насърчават растежа на косата и предотвратяват бъдещ косопад.

Рецепти


В 50 грама рициново масло се добавя сокът на 1 лимон и 3 необелени скилидки чесън. Разбърква се и се оставя на слънце за 4 дни. Нанася се вечер в корените, а на сутринта се измива с шампоан. Процедурата се прави 3 вечери подред, почива се една седмица и отново се прави.


1 с.л. рициново масло
1 с.л. зехтин 
10 мл шампоан
Смесете всички съставки. Нанесете от корените към краищата на косата и масажирайте кичурите и скалпа няколко минути. Поставете на главата си найлонова шапка и оставете маската да действа 45 минути.


Зехтин и рициново масло за растеж


Тези две естествени съставки са известни с това, че стимулират растежа на косата.

3 с.л. рициново масло се смесват със същото количество зехтин. Сместа се загрява и се нанася в корените на косата с пръсти. С кръгови движения масажирайте скалпа в продължение на 10-15 минути и измийте с шампоан.


Маска за засилване на растежа с лютив червен пипер




1/3 ч.л смлян лютив червен пипер
4 с. л. мед (течен или разтопен на водна баня)
по 1 суп. л рициново, бадемово, зехтин (затоплени)



Смесете съставките и ги нанесете само в корените на косата. Ако можете да го изтърпите, стойте с маската около половин час. Изплакнете и измийте косата както обикновено, но внимавайте част от маската да не попадне в очите!

Правете тази маска най-много веднъж седмично в продължение на месец. По дължините предварително можете да нанасяте затоплено масло или комбинация от различни масла. Маската влияе върху засилване на растежа на косата и потъмнява леко побелелите коси.


Aко страдате от кожно заболяване, като себореен дерматит, псориазис и други, не правете тази маска!





2 коментара :

  1. Здравейте! Много обичам за си правя маски на косата с масла! Обаче не използвам шампоан, мия си косата с натурален сапун или билкова отвара! Можете ли да ми дадете съвет как по- лесно да отмивам маслата? Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      За по-лесно отмиване на маслата от косата можете да използвате жълтък, хума, сода за хляб или 1 жълтък плюс 1 ч.л. сода за хляб.
      Само със сода за хляб:
      Добавете към 2-3 с.л. сода за хляб (можете да намалите или увеличите содата, според дължината и гъстотата на Вашата коса) малко вода, за да стане на паста и нанесете чрез масажиращи движения. Отмийте обилно с вода, след което облейте косата с вода, в която сте добавили 1-2 лъжици ябълков оцет, за да възстановите рН баланса.
      Чувала съм и за измиване с церевично или оризово брашно, но нямам представа дали действа добре.
      Успех!

      Изтриване

Козметика и ароматерапия