Раздели

18.01.2013 г.

Как да оцветим косата си с билки


 

Как да си направим домашни билкови багрила за коса

 






Има много естествени багрила за коса, които можете да си приготвите у дома.
Преди да решите да изпробвате някоя от рецептите, които ще прочетете, трябва да спазите следните препоръки, за да останете удовлетворени от крайния резултат:

1. Използвайте балсам вечерта преди боядисване. Нанесете го на влажна коса и го оставете да действа не по-малко от 30 минути под шапка за баня и топла кърпа. Така косата ще се омекоти и багрилото ще попие по-добре в косъма.

2. Преди самото оцветяване върху косата ви не трябва да има никакъв продукт.

3. Не използвайте домашно приготвена боя, ако 24 часа преди това сте боядисвали косата си с амонячна или безамонячна боя. Изчакайте да се отмие и едва тогава го направете.



Орехов оцветител за коса

2/3 ч. сушен градински чай
2 ч.ч. зелени орехови обелки
няколко капки етерично масло от лавандула
2 ч.л. канела
3 ч.ч. вода 

Поставете ореховите обелки в найлонова торбичка или хаванче и ги смачкайте с чукче за месо. Сложете вода да заври и ги изсипете заедно с течността, която са пуснали. Оставете да къкри на средно-слаб огън около 4 часа. Доливайте по малко вода от време на време.
Извадете ореховите обелки и сложете течността да заври отново. Добавете сушения градински чай и варете дотогава, докато остане 1/3 до 1/4 от количеството вода, с което сте започнали.
Изсипете в купа, добавете канелата и етеричното масло и разбъркайте добре. Когато багрилото се поохлади прецедете.
Използвайте течността като последно изплакване след измиване с шампоан. Облейте косата, оставете 20-30 минути и изплакнете обилно с вода. След това можете да сложите маска или балсам и да стилизирате както обикновено.

По желание към багрилната смес можете да добавите 1 ч.л. карамфил или бахар.


Потъмняване на прошарена коса с чесън и олио

За тази рецепта ще са ви нужни люспи от скилитки чесън и зехтин.
Загрейте тиган на котлона и изсипете обелките. Печете ги докато изсъхнат и почернеят. Смелете ги на фин прах. Добавете няколко лъжици зехтин, докато консистенцията стане като на купена боя за коса. Изсипете в стъклена бутилка и съхранявайте на хладно и тъмно място една седмица.
Нанася се на косата, покрива се с шапка за баня и кърпа и се измива на следващата сутрин. Повтаря се, когато цветът започне да избледнява.


Багрило с черен чай и кора от дървото на дива череша (P. Serotina)  

В силен черен чай накиснете кора на череша, докато цветът стане много тъмен. Нанесете с масаж на чиста коса и оставете до следващото измиване с шампоан.


За брилянтен бронзов оттенък за кафява коса

 



Розмарин, мащерка, лайка, черен чай, орехови листа, листа (пресни или сухи) от баптизия (диво индиго), бира или оцет и етерично масло по избор   







Сварете всички билки и листа, черния чай и кафето. Добавете бирата или оцета и етеричното масло. Охладете и нанесете на косата. Стойте най-малко 1 час и след това измийте с шампоан.
Придава брилянтен бронзов оттенък след няколкократна употреба.


Оцветител за брюнетки с кестенов нюанс - с картофи и коча билка (Catnip)

Ще са ви необходими:
картоф
памучен тампон
розмарин
градински чай
малинови листа
магданоз
зърна от бръшлян
коча билка (дилянка/валериана)
черно кафе
черен чай

1. Сварете необеления картоф. Охладете течността до приятно топла. Потапяйте памучния тампон във водата, в която е врял картофа и напоявайте обилно косата, като внимавате да не попада по кожата. Оставете върху косата за 20 минути, след което изплакнете.

2. Сварете много силни кафе и чай, прецедете ги и ги смесете. Залейте билките и листата и оставете сместа да къкри 1 час. Използвайте за изплакване на косата.


За подсилване цвета на червена коса: 









1/2 чаша пресен сок от моркови
1/2 чаша пресен сок от цвекло






Смесете двата вида сок. Измийте косата с шампоан и подсушете с кърпа. Облейте добре косата със сместа и оставете за около 1 час. Изплакнете само с вода и подхранете с балсам или маска.


Червени и златни нюанси с невен и червено вино

1/3 чаша смачкани пресни цветове от невен
2 1/2 чаши дестилирана вода
1/4 чаша червено вино

Сложете водата и цветовете от невен да къкрят в продължение на 20 минути (не използвайте алуминиева тенджера) на котлона. Отстранете от огъня. След като сместа се охлади, извадете невена и прецедете течността. Добавете червеното вино. 
Прилагайте течността като последно изплакване след шампоана. 
Обливайте косата върху леген, ако искате да използвате течността отново. Оставете косата да изсъхне сама, ако е възможно на слънце.
Използвайте всеки път когато миете косата си, докато добиете желания цвят.
По желание към сместа можете да добавите сок от цвекло, силен чай шипков чай или концентрирана отвара/чай от хибискус.


Златни оттенъци за тъмно руса или светло кестенява коса



2 супени лъжици пресен лимонов сок
2 чаши силен чай от лайка

Изплакнете с тази течност косата си след измиване с шампоан. Покрийте с шапка за баня и оставете да действа в продължение на 30 минути като затопляте със сешоар, след което изплакнете. 


  

Корен от ревен при прошарена руса коса



Много силен оцветител, който можете да използвате, за да  възстановите златния блясък на посивялата руса коса.
Сложете 3 пълни супени лъжици корен от ревен с две чаши вода да къкрят 20 минути. Оставете да се охлади една нощ, прецедете и облейте косата.
  





Две рецепти за рус цвят върху прошарена коса

1. Сложете шепа шафран в 500 мл вряща вода. Оставете да ври 10 минути. Прецедете и охладете, след което облейте косата. Сложете шапка за баня и затоплете със сешоар. Измийте след 30 минути.
Посивялата коса ще добие богат златист оттенък.

2. Направете силен чай от градински чай, розмарин и мащерка, облейте косата и оставете 20-30 минути под шапка, след което изплакнете.

При прошарена коса – напръскайте корените на косата и масажирайте в продължение на 5-10 минути. Изплакнете и стилизирайте както обикновено. Може да се използва всекидневно.


Images: www.goodfon.com

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Козметика и ароматерапия