Раздели

26.09.2013 г.

"Нахранете" косата си през есента - част I

 
Витамини и минерали 
 
 
 





Авитаминозата е враг на кожата и косата. За да имаме хубава коса трябва да я „храним” и поддържаме. Тя се нуждае от адекватно количество витамини, минерали, аминокиселини и ензими, също както тялото ни.
Ако до фоликулите достигат достатъчно от тези вещества, необходими за формирането на кератин и за пептидните връзки, косата ни ще расте здрава, силна, блестяща и красива.

Витамините и останалите добавки помагат за попълване на пропуските в нашето хранене. Можете да потърсите хранителни добавки за коса, които съдържат комбинация от тези вещества или да ги съчетаете сами. 

Изброените по-долу са едни най-важните витамини, минерали, аминокиселини и ензими, от които косата се нуждае, за да расте здрава, силна и с копринен блясък.





Витамини


Препоръчително е да са в течна форма.












Витамин E
Класифициран е като антиоксидант и е ефективен в подобряване на циркулацията на кръвта в цялото тяло. Подобреният кръвоток осигурява повече хранителни вещества в скалпа и стимулира фоликулите.
Пренася кислород към космените фоликули, стимулира мастните жлези да произвеждат необходимото количество себум, хидратира и ускорява растежа на косата.

dl-alpha tocopherol – синтетичен витамин Е.
Естественият се добива обикновено от растителни мазнини и се изписва като d-alpha tocopherol


Хранителни източници: студено пресовани растителни масла, масло от пшеничен зародиш, сурови семена и ядки, сушени зърна, зелени листни зеленчуци, варен спанак, бадеми, чушки, папая, слънчогледови семки, ряпа, аспержи, сушени кайсии, фастъци. 

Витамин Е може да повиши кръвното налягане и да намали съсирваемостта на кръвта!
Ако приемате медикаменти за високо кръвно или антикоагуланти, трябва да се консултирате с лекар преди да приемате добавки с витамин Е!
 

Токотриеноли – друга форма на витамин Е. Предотвратяват стареенето на кожата и косата, неутрализират свободните радикали. Съдържат съединения, които намаляват проникването/поглъщането на ултравиолетовите лъчи.

Суровото палмово масло (Elaeis guineensis) съдържа най-голямо количество токотриеноли (до 800 мг/кг) – гама-токотриеноли, алфа-токотриеноли и делта-токотриеноли.
Токотриенолите се приемат като хранителна добавка, тъй като за достигане на ниво на ефективност ще трябва да консумирате по една чаша палмово олио (палмеин) на ден.


Таблица за съдържанието на токотриеноли:






 



Витамини от група Б

Витамин Н (Биотин) - основен витамин, необходим за растежа на клетките в организма. Влияе на растежа на косата, структурата на косъма и осигурява допълнителна здравина на космения фоликул. Помага за производството на кератин. Играе важна роля в борбата с косопада.
Ако косъмът е изтънял, чуплив и цъфтящ, ако косата Ви не расте, може да се дължи на недостатъчно биотин.

Източници: бирена мая, яйца, ядки, плодове, риба и някои зеленчуци.
Киселото мляко е от съществено значение за растежа на здрава коса. Биотинът се съхранява в чревния тракт и е зависим от „добрите” бактерии.


Витамин В1 (Тиамин) – насърчава растежа на косата и влияе върху производството на себум от мастните жлези.
Източници: риба тон, слънчогледови семки, леща, свински пържоли, кедрови ядки, грах, сусам, фъстъци и др.

Витамин B3 (Ниацин) - стимулира оросяването на скалпа. В резултат на това достига повече кръв до корените и косата и се подхранва по-интензивно.
Източници: пшеничен зародиш, риба, пиле, пуйка.

Витамин В4 (Холин) - подхранва космените фоликули, придава здрав и жизнен вид на косъма и намалява косопада.


Витамин B5 (Пантотенова киселина) - възпрепятства побеляването на косата и предотвратява косопад.
Източници: авокадо, броколи, гъби, царевица, слънчоглед, суроватка, сирене, яйца, карфиол.

Витамин B6 (Пиридоксин) - предотвратява косопад и създава меланин, който е от жизненоважно значение за коса.
Предупреждение: Високи дози от този витамин могат да предизвикат изтръпване на ръцете и краката!

Хранителни източници: бирена мая, черен дроб, зърнени култури, зеленчуци, жълтък, фъстъци, риба (сьомга, треска и риба тон).

Витамин В8 (Инозитол) - оказва влияние върху нормалното образуване на кожата и космите. Подобрява силата и здравето на косата, както и подпомага растежа ѝ.
Източници: Пълнозърнести храни, бирена мая, черен дроб, цитрусови плодове. 


Витамин B9 (Фолиева киселина) - поддържа косата здрава на клетъчно ниво и стимулира по-бързия ѝ растеж.
Хранителни източници: черен дроб, сирене Бри, соя, фасул, аспержи, слънчоглед, фъстъци, орехи, бадеми.

Витамин В12 (Цианкобаламин) - спира косопада. Дефицит на вит. В12 може да доведе до загуба на коса и побеляване на косъма.
Източници: сьомга, скариди, стриди, телешко, рибен хайвер, агнешко месо, сирене, яйца и мляко.

Биотин, ниацин и цианкобаламин (В12) са сред най-популярните B- витамини, които помагат за възстановяване на блясъка и дебелината на косъма.


Витамин С – нужен е за производството на колаген, необходим за здрави коса и кожа. Помага при усвояването на желязо, което насърчава растежа на косата (плюс това е имуностимулант). Поддържа здравината на косата и възпрепятства накъсването. Недостигът на вит. С може да доведе до чупливост на косъма.

Източници: цитрусови плодове, броколи, спанак, домати, ягоди, гуава, папая, портокали, ягоди, ананас, пъпеш, лимон, червени чушки, карфиол и сладки картофи.


Витамин А – антиоксидант, регулира производството на себум в скалпа. Важен за растежа на косата. При недостиг на витамин А могат да се появят сърбеж и пърхот, а косата да загуби своята жизненост.
Бета каротин - важен провитамин, който се метаболизира в човешкия организъм до витамин А.
Източници: сладки картофи (батати), моркови, пъпеши, манго, тиква, сушени кайсии, спанак.


Витамин Д – важен за цикъла на космения фоликул.
Съдържа се в сьомгата, гъбите, говеждия черен дроб и зърнените храни.


Витамин К - важен за цялостното здраве на косата.
Източници: пресен лук, броколи, аспержи, кисели краставички, сливи, зеле, маруля, спанак.








Минерали

Най-честата причина за загуба на коса е минералният дефицит. Минералите са важни компоненти за всяка клетка в тялото ни и всички хранителни вещества като витамини, протеини, ензими, аминокиселини, въглехидрати, мазнини, захари и др., изискват минерали за правилната клетъчна функция.


Калций - от съществено значение за поддържане на здравословния растеж на косата.

Калий - спомага за регулиране на водния баланс в клетките. Дефицитът му може да причини сухота на скалпа и косата. Стимулира растежа на здрава коса и подобрява кръвообращението в скалпа.
Източници: банани, фасул, бадеми и пълнозърнести храни. 

Мед – спомага за предотвратяване на дефектите в структурата и цвета на косата. Предотвратява косопад.
Източници: черен дроб, стриди, сусам, ечемик, леща, тиквени семки, слънчогледови семки, шоколад и сушени (на слънце) домати.

Йод – предпазва от косопад. Много подходящ за суха коса. Недостигът му може да причини промяна в структурата на косъма и загуба на коса.
Източници: водорасли, нискомаслено кисело мляко, варени яйца, ягоди, сирене Моцарела. 

Манган – подобрява забавения растеж на косата.

Магнезий – повишава растежа.
Източници: фасул, леща, авокадо, банани, шоколад, спанак, бадеми, соя, водорасли.

Фосфор - необходим за синтеза на протеини. Предотвратява обилен (на кичури) косопад и пърхот.
Източници: месо, яйца, млечни продукти - особено сирене и мляко; боб, риба, леща и тъмнозелени зеленчуци. 

Желязо – предотвратява косопад. Пренася кислород към скалпа и стимулира растежа на косата.
Източници: жълтъци, леща, спанак, пилешко месо, череши, къпини, сливи, стафиди и др.
Желязо под формата на добавка трябва да се приема само под лекарски контрол!

Цинк – необходим за синтеза на протеини. Важен микроелемент за растежа на косата. Ако не се касае за заболяване, загубата на коса е първият знак за недостиг на цинк. Липсата му освен до косопад, води и до лющеща се кожа на скалпа.
Богати на цинк храни: агнешко, телешко, пуешко, тиквено семе, шоколад, пълнозърнест хляб.

Селен - помага при лечение и предпазване от пърхот и косопад. Влияе върху еластичността и здравето на косата.

Сяра – основен компонент на структурата на косата. Минералът се грижи за доброто състояние на косата, ноктите и кожата. Прави косата по-лъскава.

Силика (силициев диоксид) – предотвратява косопад и заздравява косата. Допринася за образуването на кератин сулфат, компонент на косъма.

MSM (Метилсулфонилметан) -  органично сярно съединение. Изключително важен при формирането на кератин, колаген и еластин, които дават гъвкавост, тонус и сила на косата.
Колагенът укрепва и увеличава диаметъра на косъма, което води до по-плътна и силна коса. Увеличаването на производството на колаген позволява растежа на косата да се увеличи с до 36%.

МСМ помага на косата да расте по-бързо. Ревитализира неактивните космени фоликули чрез увеличаване на кръвообращението в скалпа, премахва токсините и помага на хранителни вещества като биотин, пантенол и калций да изградят силна и здрава коса.
 
 
Запознайте се с ползите и рисковете, свързани с приема на минерални добавки! Неправилно или неточно количество може да причини биохимичен дисбаланс!
Консултирайте се с лекар, ако се появят някакви странични ефекти!






Източници:
Haneke, E. & Baran, R. (2011) Micronutrients for Hair and Nails, Nutrition for healthy skin, Volume 2, (pp. 149-163)
Trost, LB, Bergfeld, WF & Calogeras, E. (2006) The diagnosis and treatment of iron deficiency and its potential relationship to hair loss, Journal of the American Academy of Dermatology, Volume 54, issue 5, (pp. 824-844)
The Hair Bible: A Complete Guide to Health and Care
Papas A M. (1999). Vitamin E: Tocopherols and tocotrienols. In A M Papas (ed.). Antioxidant status, diet, nutrition and health. Boca Raton, Fl: CRC Press, 189–210.
Serbinova E, Kagan V, Han D and Packer L. (1991). Free radical recycling and intramembrane mobility in the antioxidant properties of alpha tocopherol and alpha tocotrienol. Free Radical Biology and Medicine 10(5): 263–275.
Theriault A, Chao J T, Wang Q, Gapor A and Adeli K. (1999). Tocotrienol: A review of its therapeutic potential. Clinical Biochemistry 32(5): 309–319.
Traber M G, Podda M, Weber C, Thiele J, Rallis M and Packer L. (1997). Diet-derived and topically applied tocotrienols accumulative in skin and protect the tissue against ultraviolet light-induced oxidative stress. Asia Pacific journal of Clinical Nutrition 6(1): 63–67.
The Miracle of MSM: The Natural Solution for Pain_ by Stanley W. Jacobs,
MD, Ronald M. Lawrence, MD, Ph.D, and Martin Zucker.
 

6 коментара :

  1. Анонимен27.09.13 г., 9:07

    Защо е препоръчително витамините да са в течна форма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-лесно се абсорбират и усвояват от организма. Витамините в течна форма съдържат повече минерали и други хранителни вещества, по-чисти и концентрирани са, не дразнят стомаха, не съдържат помощни вещества, за разлика от таблетките и т.н.

      Изтриване
    2. Анонимен29.09.13 г., 11:59

      Особено детските течни са пълни с ароматизатори, оцветители и подсладители ...

      благодаря за отговора!

      Изтриване
    3. Е, има и боклуци, да.
      Много хубави са на Dynamic Health Laboratories, Salus, Tropical Oasis, Buried Treasure, PURE KIDZ, LiquiNutrients by Pure Encapsulations, IntraKID на DruckerLabs и т.н. Хип натал мисля, че също не са "обогатени".

      Изтриване
    4. Страхотна публикация, благодаря :)
      Номинирах те за TAG: Liebster Award http://limonenapchelichka.blogspot.com/2013/10/blog-post_11.html
      Aко прецениш, ще се радвам да отговориш на въпросите :)

      Изтриване
    5. Двойно благодаря! Ще отговоря с удоволствие! :)

      Изтриване

Козметика и ароматерапия