Раздели

27.03.2014 г.

Храни, които могат да причинят косопад


„Захар, сол, нишесте, пържени храни и алкохол са едни от най-лошите храни за външния вид.”
 
 
 
 

 

 

Нездравословните храни водят до увреждане на косата. Ако страдате от чуплива, крехка и матова коса или от косопад – ето кои храни трябва да се избягвате.




Пържени храни, хидрогенирани мазнини, подсладители

Изследвания свързват мононенаситените и наситени мазнини с повишаване на нивата на тестостерон, което потенциално би могло да доведе до повишени нива на DHT (дихидротестостерон) - мощен андроген, който унищожава космените фоликули. 
 
За хидрогенираните мазнини се смята, че могат да повлияят на растежа на косата чрез потискане на есенциалните мастни киселини, необходими за здрава коса. 
 
Според FDA изкуственият подсладител аспартам може да причини косопад или оредяване на косата, както и редица неприятни здравни симптоми.
 
Спленда (друг синтетичен заместител на захарта) също води до загуба на коса. 
 
Подсладителите захароза, фруктоза и декстроза разрушават вит. Е, К и С. Липсата им се отразява негативно на косата – растежът й спира, става вяла и крехка.


 
Храни с високо съдържание на захар
Повишават нивата на кортизол (хормон на стреса) и андрогени, които могат да доведат до загуба на коса и до свиване на космения фоликул. Колкото повече рафинирана захар приемате, толкова по-трудно ще расте косата Ви.


Високофруктозен царевичен сироп

Добавката се използва в много видове преработени храни, не само сладки.
Повечето безалкохолни напитки също се подслаждат с високофруктозен царевичен сироп. Добавя се и в бира, бекон, спагети сос, кетчуп. Тъй като придава приятен кафяв цвят и мека текстура, бива добавян и в някои видове пълнозърнест хляб, кроасани, питки за хамбургери.
 
 

Храни, съдържащи висок гликемичен индекс
Имат потенциала да доведат до косопад. Тези храни създават излишък от инсулин в организма, което се отразява негативно върху косата. Такива са бутилираните или консервирани сокове, маргарин, бял ориз, бял хляб, картофено пюре, пържени картофи, кроасани и др.

 
Хранителни добавки 
Косопад може да бъде предизвикан и от някои хранителни добавки като оцветители и консерванти, които се обработват с разяждащи химикали, сулфити или амоняк. 

Има и естествени добавки, които се свързват със загубата на коса:
- кохинилов екстракт или оцветител „кармин” – извлича се от сушени буболечки и обикновено се използва в „плодови” напитки, сладкиши, кисело мляко и други храни. Смята се, че освен косопад, може да причини и животозастрашаващи алергични реакции.
 

Небалансирана диета, която включва големи количества кофеин и алкохол, също би могла да причини косопад. Употребата на алкохол и безалкохолни напитки влошава качеството на косата и води до изтъняване и оредяване. Никотинът и кофеинът унищожават витамин С в организма и косата става суха, чуплива и без блясък.

Тъй като алкохолът е диуретик, отвежда от тялото необходимите течности и хранителни вещества, което също се отразява негативно на косата.
 
 
Соеви протеини
За рафиниране на соевия изолат се използва хексан (нефтен разтворител), който може да причини косопад.
 
 
Повишен прием на сол
Причинява щети на космените фоликули и косопад. Храни с високо съдържание на сол са полуфабрикати, закуски, деликатесни меса.


 
Пакетирани универсални подправки
Съдържат много сол и химикали, които са пагубни за косата.

 

.  
Мляко

Млякото от бременни крави съдържа хормони, които мастните жлези, разположени в корена на косъма, могат да превърнат в дихидротестостерон.

 

3 коментара :

  1. Много полезно. До колкото знам обаче бременните крави не ги дуят.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей ! Номинирах те за Liebster Award и много ще се радвам ако отговориш на въпросите ми http://blogforbeautyyy.blogspot.com/2014/03/liebster-award.html

    ОтговорИзтриване

Козметика и ароматерапия